Halamangua FotoBlog

By: halaman gua

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 15-Jul-2010 03:26 Email | Share | | Bookmark
Passion plantation

 
checking....
ada harapan....
View all 10 photos...
Seperti yg sedia maklum melalui FB, gua dah start rajin meng-polinate passion fruit blooms nie, so far, ada lah a few yg berjaya, tapi still, ada yg entah kenapa, tak menjadi... takpe, tu kira kena tgk nasib gak lah kan, hehe.... nanti kanlah progressnya....


Thursday, 1-Jul-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 7 photos...
Quote:
Leek tu kuat lagi baunya dari daun bawang, biasanya mak weols stir fry ngan telur & mincecd meat, then, its also one of the ingredients for meat rolls gak, kadang2 dimasak bersama gak dalam mixed veggies, & mee goreng, and of course kalau di hiris halus2, boleh dijadikan garnish on soup/other dishes gitu...
Ulam tu dah get rid off some of them dah, dah masuk kategori anak tiri dah, hehe.. peria tu dah ada berbunga dah tapi rasanya still too young to produse peria, pokok masih kecik lagi, takut nanti tak dapat menampung & membekalkan zat to the peria....
Helikonia tu biasanya bila bunga nya dah nak kering baru gua sanggup potong, hati tak cukup keras lagi, hahaha....



hehe... ni lah rupa progress what supposedly a veggies patch tu, nampak sedih jer kan, dikeliilngi semak huhu... lebih sedih lagi bila pohon leek nan sebatang tu dah nampak hidup sehat, tiba2 jer mereput & mati.... sekarang, cuma tinggal peria, terung asam, cili yg terbantut & selasih.....


Tuesday, 22-Jun-2010 12:23 Email | Share | | Bookmark
di luar pagar...

 
 
 
View all 8 photos...
Quote:
Layman; itulah, inilah masa yg paling sesuai, bila semua tengah blooming, hehe... yg ytt tu kena lindung oleh bunga putih tu, ytt ada kat belakang, dah terbantut dah... maybe need more sunshine?? Kena potong lah nampaknya helikonias tu....
Bau markisa tu kalau hidu dekat2 mmg tak sedap langsung, tapi kalau dari jauh, masih boleh diterima lagi, & buat masa skrg, kalau terhidu bau tyeols, gerderner happy sebab itu tandanya mereka sedang mekar berbunga.....
Zairin; Tahniah, tahniah, jadi grandmama, hehe... yg halamanku letak gambar2 bug, yg halamangua more bout gardening & misc stuffs, hehe... Takde org nak cangkul, common sangat pokok2 tu, tapi takut grass cutter yg akan terpotong theyols, but since pokok2 tu dah besar sikti, tahulah grass cutter council tu to stay off them...hehe..


Sementara menunggu laporan selanjutnya dari veggie patch yg hidup segan mati tak mau tu, marilah kita menatap sumthing yg lebih ceria sikit, hehe... So far rangoon creepers & ytt tu still hidup, tapi pertumbuhan agak lambat, walaupun dah ada bagi baja sikit2, tapi masih agak kurang memberansangkan pasal garderner syak si helikonias tu merampas zat2 baja yg ditabur.... especially si ytt tu, kena cantas hari tu, sampai sekarang cam merajuk dah, terus jadi bonsai...haha...

hehe... kebetulan rain lily tengah berbunga....so, cepat2 snap.


Monday, 14-Jun-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark
finger crossed...

 
 
 
View all 7 photos...
Quote:
Huhuhu.... sekarang dah masuk musim buah markisa, every afternun will start blooming, siap kadang2 sampai 10 kuntum, kalau angin bertiup, hah, ,dapatlah terhidu bau-bauan yg kurang enak skit tu, haha.... sa far ada sorang kawan gua yg minat makan buah ni, so, kalau dah ada buah yg dah masak, gua bagi jer kat dia, hehe.... yang peria tu, finger crossed jer lah they can survive... so far still nampak terbantut jer...
Zairin, bok choy tak menjadi, huhuhuhuu.... even sprout pun tak kelihatan langsung, maybe benih tu dah expired kot...




Atas gesaan para peminat (para peminat katanya, hitung guna sebelah tangan jer pun boleh, hahaha), kita hidupkan kembali fp halaman gua, tapi entah2, baru hidup kejap, terus dianaktirikan balik, hahaha....
Bak fp nie, tat little supposedly veggies patch dah gua re-tanam ngan sayuran baru, apa sayuran tersebut? Tadaaaa... peria!!! hahaha.... frm the pics nampak promising jer kan.... well.... kita tunggulah episod selanjutnya....


Yang markisa nie plak, dauun jer lebat, tapi buah tak melekat...


Wednesday, 24-Mar-2010 13:25 Email | Share | | Bookmark
Rebah....

 
 
 
View all 6 photos...
Kesian garderner, happy bila pisang lebat berbuah, tapi maybe riak sangat post kat fotopages, sekali huujan ribut bertiup, pokok pisang akhirnya rebah...huhuhu....
Dah potong dah weols tandan pisang tu frm the tree, baut masa sekarang letak kat dapur jer tunggu theyols masak sendiri, for sure not all will ripe as some are still hijau mentah... maybe boleh buat kerepek kot... entah2 jadi kerepet pahit, haha...



[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net