Halamangua FotoBlog

By: halaman gua

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 20-Mar-2010 02:24 Email | Share | | Bookmark
Org gi jepun, gua tgk channel jepun jer la.... haha...

 
 
 
View all 11 photos...
Quote:
hehe... ingat2 lupa jer weols nak surfing ke channel jepun ie, yer lah, kat the very last num. 963. Dah lah tak dapat subscribe asing2, kena took whole package of this useless chinese programes.
Maybe lah kot, spesis baru ala2 weeping willow jer kan, then, theyols potogn2 the daha jadikan shape ala2 payung.... takpe, kat sini takde yg hidup, yg plastic garenti boleh jumpa, ingat lagi tak masa dulu2, ada trend guna this dahan pokok spiral with fake leaves for indoor ornaments, ,hehe...


Wah, kebetulan sangat, on tat thursday afternun, lepas abis lunch, ,gua gatal tangan gi channel surfing kat astro, click2 sampai channel NHK, ada rancangan gardening uols, and its about cherry blossom!! kalaulah disiarkan awal, ,boleh lah suruh uols borong anak2 pokok blossoms nie kan, then, ,boleh uols jual kat nursery sg buluh, hahahaha....

chit chat semua dlm bhs jepun, 1 word jer yg paham, "umbrella" hehe...


Saturday, 6-Mar-2010 00:54 Email | Share | | Bookmark

 
 
kapas2 berguguran...
View all 4 photos...
Quote:
dukiaidah; hehe, nak tanam tak pokok kapas nie? Mana tau leh jadi tauke kapas nanti, hehe....
layman; tebu? hehe.. tu batang pokok kantan lah, tebal sangat berlapis2, tak habis terbakar... yer lah kan, tanam jer lah bunga2, mana tau bila berbunga bunga kaler gelap2, hehe.. atau bila waktu malam boleh kedengaran bunyi kucing, hehehe...
Kalau nak tanam pokok kapas tu, , kenalah rajin menuai bila theyols berbuah nanti, kalau tak, end up lah cam kat backyard gua tu, hehe... tapi gua dah tebang dah some of the branches, yg tapak kapas berguguran tu, tanah keras, malas nak gali hehe...
Ala, drama plkn tu, adik gua tu mati2 pun tak nak pergi, so mak weols lah busy kesana kemari cari jalan mintak penangguhan and pengecualian, kalau pengecualian mmg kenalah ada surat doktor.....


Burning time!!! By the time uols balik frm Jepun tu, harap2 dah ada tanaman edible yg ditanam kat tapak terbengkalai tu, hehe.. finger crossed....


Then, pokok kapas nie pun, its about time to get rid of the branches, weols suka tgk shape pokok nie, tak terlalu tinggi n rendang, tapi those kulit kapas yg spoilt sikit, then mmg gua takdee masa langsung to 'harvest' the cotton, di tambah ngan musim hujan masa tu, mmg kapas tu kena air hujan, huhu...


Wednesday, 3-Mar-2010 02:00 Email | Share | | Bookmark
Progress kedondong + markisa

 
 
 
View all 5 photos...
Quote:
Tak bawak sekali sherpa tu ker? Hehe... kan dah masuk time cuti sekolah dah, sumbat masuk dalam beg atau kotak besar lah, hahaha... doter uols yg dah kahwin tu doesnt live nearby? Maybe bolehlah suruh tolong tgk2 sherpa uols tu, or suruhlah dia balik diam rumah uols for this couple of week. Pening kepala fikir kan, hehe, mcam my mum gak, so worried bout my youngest sis, my sis tu kena plkn, end of this month kena gi camp kat Serian, tak lama lagi adalah drama, hehe.... (abg jahat kan, haha...)
Isi markisa tu next time gua try snap2, ada tinggal sebijik lagi yg belum mask, ,sekarang almost everyday blooming, ,tapi sayang, bunga tu tak melekat langsung, lepas wilt, terus gugur dah....
kedondong tu bila tgk sekarang, kesian plak, kalau tanam kat ground tu, sure will branchign out, tak mcm sekarang nie, cam pokok kelapa jer, ,haha... mmg terpaksa tumbuh tinggi to get enough sun light....
Pisang tanduk tu, adalah weols akan bagi one or two to my auunty yg bagi anak pokok nie last time, and maybe one or two to myy fren's wife yg suka memasak, hehe...




waaah, kedondong weols berbunga lagi...yahuuuu sekali lagi.... markisa nie, betul lah cakap uols, first taste testing terus humban ke dalam bakul sampah.... hahaha... sama masam ngan limau kasturi... mmg dah warning awal2 dah warna pink tu, asid yg overdose cam kat lertas litmus tu... huhu....




Wednesday, 24-Feb-2010 01:50 Email | Share | | Bookmark
Pisang banyak tanduk...

 
 
 
View all 7 photos...
Quote:
Eh, sejak bila gua kata nak bagi jiran, hahahaha..... so far dah ada 2 biji yg start menguning dah, the rest ada yg masih hijau, adn a few yg rasanya tak cukup zat....
and u know what, i also makan french fries cicah ice cream tau, hahaha... bapak gua yg ajar sejak kecil lagi, so, bila ada chance makan kat ice cream kat fast food restoran, will order french fries as well, but the last time i had ice cream tu was almost 1 year ago. hebat kan, wntah lah, got this psycology thing goin on, kalau makan ice cream akan batuk2, tapi minum minuman sejuk akan batuk2 jugak tapi tetapla minum lagi air sejuk, huhuu....





Yahuuuuu.... pokok pisang 2nd generation nie tumbuh sihat dan subur... tak lama lagi berpesta lah pisang goreng... kat tv tu sellau theyols tunjuk yg kat posh2 retoran tu makan pisang goreng ngan vanila ice cream, hmmm.. might go buy ice cream gak, hehe.. tapi u know what, gua teramat lah jarang sekali makan ice cream kecuali bapak gua beli... not really a fan lah kot sebab takut batuk2 nanti...


Wednesday, 10-Feb-2010 05:06 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 8 photos...
Quote:
Tq, tq, dah takde potted plants lain lagi, so, just main mix n match jer, haha... tapi kesian tgk, kalau petang2 mesti panans kena terik matahari, lepas cny nie kena pindah balik ke backyard, huhu.... kebetulan sangat curcuma nie tumbuh melampau, jadi, apa lagi, haruslah di show off, haha... yg kat rak tu dah abis berbunga, tu tengah berbuah, tapi gua ada perasan lah bunga theyosl nie very the fragile, ,kena sikti her terus gugur, masa siram tu kenalah hati2... yup, daun cekur, tu saiz biasa jer, ada sepasu lagi tu besar lagi daun tapi, sebesar2 daun cekur, akhirnya jadi mangsa belalang.... tats y, kena masuk icu, tak dapat di pamerkan...huhuhu....




well, its time of the year again, tong tong tong chiang.... but, weird... dah tak begitu terasa dah debaran cny nie, but anyway, still need to do all the preparation, so far so good, tak nak stress kan diri sendiri, hehe....
So, this is it, how the front porch looked like when the guests arrive, hehe....



[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net