Halamangua FotoBlog

By: halaman gua

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Monday, 6-Jul-2009 07:15 Email | Share | | Bookmark
Mangga gergasi....

nampak cam biasa jer kan...
 
jeng jeng jeng...
View all 5 photos...
Quote:
Haha, kalau makan abis sorang2 tu nanti teroverdose plak vitamin, sakit perut nanti, mango nie dalam kategori buah-buahan 'panas', sewaktu ngan laici, durian, rambutan,etc... sayang kan pokok manga uols tu di tebang, itu lah tak tau lagi nak tanam kat mana, so far belum makan lagi buah tu, tuunggu 'masak' sikit lagi, ,hehe...


Tatapilah gambar2 ini, cam teroverdose baja jer buah nie... kawan mak gua yg bagi, kena lah apreciate betul2 hah, sebiji camni harga dah around rm20, berat buah yg nie, ,1.6kg. kalau dijaul kat pasar, sekilo, rm12 camtu, hah, pokok yg kwn mak gua tanam tu pun berbuah lebih kurang 20++ biji jer, tapi, cuba kira 20 biji darab rm20, hah dah ada rm400 dah.... tats y mak gua dah pesan biji tu jangan di buang, nak try tanam, hahaha....



Friday, 3-Jul-2009 02:08 Email | Share | | Bookmark
Cucurma & frens...

 
 
 
View all 8 photos...
Quote:
A ah lah, agak pale kan warna pink dia, maybe sebab terik matahari kot, kena letak kat tempat teduh.... fuiyo fern tu menjalar cam pokok kacang tau, very the agresif gitu... takpe, bila fern tu dah start tua tu bolehlah start cabut, then dalam kena keep telling ourselves, this is a weed, a very bad weed, and even kalau dah cabut sure akan tumbuhh balik lagi, heheh...
huhuhh... baru jer tgk pagi tadi, daun2 kat pucuk baru tu dah berlubang dah.. huhuhu..
Bagus lah kalau dah berkurangan, tapi kalau yg melakat kat dauun tua tu, buangkan saja daun tua tu sekali ngan aphids, senang kerja, hehe...


HAha, malas nak taip panjang, ,so, silalah klik & klik & klik,
cucurma nie dah kembnag 3 kuntum, ,yg first tu dah kering....
then rangoon creepers nie... hmm.. adalah tumbuh rantign2 sikti, tapi no sign of nak meriah2, dah lah belalang suka makan daun theyols....
paku liar jer yg tumbuh sihat dan kuat, berlawna ngan hoya, tapi looked nice plak, ,hehe.. tak sampai hati nak tebas...


Wednesday, 1-Jul-2009 07:03 Email | Share | | Bookmark
maroon

 
 
 
View all 7 photos...
Quote:
Hehe, terharu yer, berapa kotak tisu yg diguna? Haha.. yup, gambar sebelum di tanam kat a better place gitu, tu pun selepas bertahun dianaktirikan, hahaha.... kalau gua tahu awal2 uols akan beli, weols poslaju jer the whole pasu tu kat uols, haha.. yg maroon tu, bukan xdee masa, tapi mmg tak nak pisah2 kan mereka, takut nanti akar2 tu tercedera, fobia skit kalau re-tanam the plant kat tempat baru, takut the plant tak biasakan diri, then terus arwah...
Hehe, ada jugak rupanya kejadian2 "lucu" ke kuantan tu, hehe.. tapi mmg lah, ,theyols nie, buat sakit hati jer, hairan yer, macam mana mereka nie buat kerja kan, dah keluar surat tawaran, tup2, the other way round plak, iskh... boleh komplen gi paper nie...




Pertama tama, marilah lihat pokok bunga biru yg dahulunya di anaktirikan, hehe... kesiankan tgk, tapi gua make sure hari2 siram tau, sekarang dah tanam kat laman dah....

Yang nie, keembung maroon tu dah berbunga dah, lolve the rich red color tu... ada spider, semut n anak mantis jadi rumah dah....


Tuesday, 30-Jun-2009 07:15 Email | Share | | Bookmark
welkeming new members

 
 
 
View all 5 photos...
Quote:
Dan yg paling sedih tu, lantana oren tu baru jer kelaur bud 2 kuntum, ingat kan tunggu 2, 3 hari lagi dah a da lantana blooms dah, tup2 tgk balik dah kering.. huaaaa... mmg lah kat every famili nie adalah sorang dua personaliti yg kaypoh2 nie, apa boleh buat, next time cari lagi kat sunday market jer lah... yg purple tu mmg nampak cam tumbuhan menjalar jer tau, the dahan is sooo delicate, cam benang jer, tak leh diri tegak. Rasanya for al these plants nie nak tanam kat pasu dulu lah, kalau nak tanam direct to the ground tu, tak tau lagi nak tanam kat mana....


dah uols seronok bershopping plants, weols pun taknak ketinggalan, haha.. tapi biasa2 jer, lantana purple, rm5, pokok daun deep purple, rm7, & YTT, rm5. Sebut pasal lantana nie, lantana kunign oren weols dah arwah dah, huahuahua... ada lah makcik gua sorang yg kepoh nie gi cabut n buang ingatkan lantana tu weed pasal weols tanam kat pasu yg berkongsi ngan balsam purple yg masih kecik2 lagi.... sedih...


Yg pokok daun deep purple tu rasa cam pokok yg theyols biasa buat topiary, daunnya agak kasar.
Eh, lepas upload gambar2 nie baru terperasan rupanya theme kali nie warna purple semuanya, hahaha...




Monday, 29-Jun-2009 01:54 Email | Share | | Bookmark
rojak

 
 
 
View all 9 photos...
Quote:
ic, sampai kat kuantan dah, jauh gak yer, takdeker adegan2 komedi, lupa ic, lupa kunci, lupa borang, hehehe....
Mmg dah lama dah tanam pokok bunga biru tu, sampai dah naik boring tgk, hahaha... riak tak, tapi ada masa tu mmg pokok tu dianaktirikan, tepi skrg, dah dapat layanan yg baik dah, haha... dah destroy dah pun sarang tu, senang jer, spray ngan air, haha.. .



Entri entah pa-pa, maklumlah monday, hahahaha... so, jstu lihat gambar bunga nie, dah start berbunga tapi cam takde umph jer, pasalnya ada semut2 nie gi korek bud bunga, iskh... dah lah buat sarang kat celah2 daun....
Then yg buah meriah nie some palm kat taman tasik.

Yang nie plak saja nak tununjk theyols nie akan tumbuh memanjang, tapi takde lah sampai menjalar2, so, bla dah panjang dah habis berbunga, cantas jer, rajin tumbuh pokok buunga biru nie....


[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net