Halamangua FotoBlog

By: halaman gua

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Monday, 22-Jun-2009 01:52 Email | Share | | Bookmark
Bunga Sawi & kacang panjang

nampak like a part of semak jer kan, hehe...
 
 
View all 8 photos...
Quote:
Ala sama jer rasanya yg fresh ngan yg benih besar, depends on cara masak hehhe, biasanya just stir-fry, or tambah telur, or masuk dlm kari, hehe... tapi minggu nie takde lagi this dish, last week dah petik semua kasi kakak, then sekarang tunggu lagi yg baru... uols goreng sekali ker buunga2 tu, dulu nenek weols potong n letak kat vase, nak tambah seri dapur katakan, ,hahaha....



Kacau betul semut2 hitam nie, ,suka kerumun kat pangkal kacang panjang nie, masa nak petik tu kena halau dulu baru berani petik, kalau tak, theyols gigit tau... sekarnang, every week ada jser kacang panjang dish... iskh.... sure tak lama lagi akan fobia kacang panjang, huhuhu....





Saturday, 20-Jun-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Sakit.....

 
 
 
View all 5 photos...
Quote:
Entah lah, gua pun tak gi check betul2 buah2 yg gugur nie, tapi mmg sebelum membesar & masak tu akan start menguning dari tangkainya & last2 gugur. Tapi rasanya nie cuma kes sepohon jer, takde lah akan wide spread sampai garden uols tu, hehe...


Entah kena penyakit apa pokok kasturi nie, buah2 tu semua tak sempat masak dah menguning n terus gugur... pokok nie yg tanam kat belakang, ada lagi 2 pokk yg kat tepi tu plak dah setengah tahun dah tak berbunga langsung. Adalah cantas2 sikit, daun jer banyak, ada dengar frm my mum mmg sekarang kat market lemon sama limau tengah mengalami kepupusan, susah nak cari, kalau ada pun, mahal.....



Saturday, 20-Jun-2009 06:11 Email | Share | | Bookmark
Benih...

 
 
 
View all 8 photos...
Quote:
adeeeh, mmg dah berkarat dah otak, u know, kat KL ari tu, gua ada beli gak garden asia alamanda tu, ,tapi mmg lupa langsung nak mention kat uols, then mag tu skrg mmg main letak jer among the stacks of mags kat ofis, adalah belek2, banyak gambar dari artikels kan, hehe.... semalam baru jer beli "laman" baru, siap kat cover, "60++bonus segmen khas persiapan aidilfitri", haha..
So far orkid nie dah afew times dah menghasilkan benih tapi satu satu jer, nie baru pertama kali 3 dalam 1, hehe... tapi after kelaur benih, tetap jugak berbunga lagi, hehe, lega....Iris nie kena tanam banyak2 baru nampak meriah pasal bunga dia pun sekuntum kuntum jer, yg oren nie mmg pernah tgk, jauh lebih meriah dari yg kuning, satu tangkai boleh sampai berkuntum-kuntum, nampak kat this hospital baru kat sini, nice landskaping, theyols tanam satu row panjang iris oren nie, mmg cantik pernah terfikir gak malam2 nak gi gali, tapi ada pak guard, ,hahahaha.....


Waaaah, tgk lah, nie first time kat lamangua nie, 3 seed pods frm 1 orchid stalk, tapi entah lah bila dah "masak" harap2 benih2 halus nie akan bercambah & meluaskan populasi orkid nie.... orkid nie mmg susah nak di komersialkan, pasal bunganya berkembang beberapa jam jer, tengahri terus layu dah...

Yg nie plak, benih bunga iris kuning tu, dah try tanam tapi rasanya weols terlambat harvest, benih2 tu dah mengerutu kering.....



Thursday, 18-Jun-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Buah monyet...

 
 
 
View all 6 photos...
Quote:
Hahaha.... kaaan, siapa yg malu, uols dan uols jugak, haha... then uols tak ganti balik ker kuning telur tu, hehe.. telur rebus ker, telur goreng? (haha.. tu pun nak tau jugak..)
Dah tau dah nama buah nie, kebetulan sangat this lady kat sarawakiana buat posting pasal buah nie,
http://sarawakianaii.blogspot.com/2009/06/lovely-mujau.html
Then semalam, ada tgk kat tv, yg panel2 ni adalah komen sekarang banyak buah yg diinovasi sehingga jadi manis tahap gaban, tu bahaya tu pasal tinggi tahap kandungan gula, kalau tak control makan, hah, semua penyakit datang....


HAha, tats what my aunts called this fruit, diaorg sendiri pun tak sure apa nama wild fruits ini, masa kecik2 dulu thyeols kata monyet jer yg makan, so theyols caleld it buah monyet, haha. Few weeks ago, aunt gua frm kch dtg balik bercuti, on her way kat tengah jalan, terserempaklah ngan buah nie kat stall tepi jalan, so, nostalgik n murah punya pasal, so, belilah, rm2 jer.
Mmg kecik jer buah nie, cam rupa laici, tapi isi agak lembut n rasa cam buah rambutan, tapi lebih masam sikit...



Wednesday, 17-Jun-2009 06:42 Email | Share | | Bookmark
orkid rimau

 
 
 
Quote:
Kalau dah bunga ramai2 mgm lah cantik jadinya, hehe... tadi ada baca artikel tu, mmg isteri pemilik tu rajin membaja n menjaga pokok orkid tu, the exact age poko tu tak pasti sebab tuan rumah ambik dari hutan masa 70s dulu, n pokok yg diikat ngan orkid nie pernah tumbang n theyols ingat orkid tu turut terkorban, tup2 hidup lagi, so theyols pun jagalah dgn baik, ,hehe.... yg steve nnga rubberseed tu bunga yg samalah, theyols wetn to mulu trip tu sama2, kalaulah boleh tanam both kaler tu bersama, lagilah meriah n grand, hehe... tamak....


Kita bagi laluan kat artikel tiger orkid nie jap, dah sekarnag tengah musim theyols berbunga.... pecah rekod tahun nie, 32 tangkai bunga orkid berbunga, usia pokok nie, 40 tahun.. fuiyoooo....

http://stevelinglt.blogspot.com/2009/05/tiger-orchid-in-full-bloom.html
http://stevelinglt.blogspot.com/2009/05/tiger-orchid.html
http://rubberseeds.blogspot.com/2009/05/visit-to-mulu-national-park-day-1.html


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net