Halamangua FotoBlog

By: halaman gua

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 6-Nov-2009 07:36 Email | Share | | Bookmark
Kacang & kacang...

 
 
 
View all 9 photos...
Quote:
Haha, kalau weed akan kena cabut, kalau anak tiri, akan dibuarkan gitu jer, hahaha.... tapi rasanya spesis nie x sama ngan theyols buat jus tu kan, yg nie lebih nipis n not as suculent as the commercial ones, pernah try yg nie, yuck, mmg rasa cam rumput n kalau tak silap ada pedas2 skit....
haha.. bendi weols bleh masuk kategori sihat di atara yg tak sihat, ingat lagi pakcik yg ada kebun sayur belakang rumah weols tu, bendi yg ditanamnya jauh lebih hijau, daun pun besar2 & gemuk2. Tapi at least adalah hasil skit2, seminggu tu adalah 2, 3 bendi, , huhu...


Hehe.. kalau ada tanam pokok kacang panjang masa tu, haruslah dgn bangga show off dgn tema 3 kacang bersaudara, hahaha... kacang kelisa ni pun ekceli tumbuh sendiri, must be some old seed yg tersembunyi kat corner2 n bila dah lengkap syarat2 utk tumbuh, maka, tumbuh lah dia... tapi quite mencabar gak lah theyols nie nak membesar, dah lah tumbuh antara pokok jasmine n bunga purple bulat tu, then bila berbunga, uninvited visitors plak buat kacau...


akhirnya dapat jugak reach to the top of the atap for full sunshine, but at the same time exposing themselves to threats.....



Pegaga tiri, hehehe.....


Thursday, 5-Nov-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Tgk gambar lagi....

 
 
 
View all 8 photos...
Quote:
Mmg geram kan tgk bunga2 yg berkembang mekar, buah2an yg berbuah meriah.... weols pun teramat lah jarang sekali guna daun kari nie, sajer tanam utk lengkap kan kuota kot, hahaha... yer lah, serai, pandan, limau kasturi, kantan, lengkuas semua dah ader kan, hehe.. show off jap, tinggal kunyit jer takder, mmg lah if kena pilih antara bau kari dan kunyit, for sure gua pun pilih kunyit gak, kalau ada gi open house mana2, feveret dish tu rendang ayam, hehe... eh, ada ker letak daun kunyit kat jemput2? Tak pernah jumpa lah, next time suggest kat kwn gua lah....biasanya just letak daunn bawang jer, tu pun seciput jer.
Haha... blh lah letak kat profil FB, hobi: beratur makan free, hahaha....


Jom, tgk gambar dari buku tu lagi, and meriahnya buah kari... yummy, manis & lil' hint of curry spice....



Tuesday, 3-Nov-2009 02:04 Email | Share | | Bookmark
putih yg jahat...

 
 
 
View all 9 photos...
Quote:
Whiteflies? I think so kot, tau kan, kalau nak cari mereka, kat pokok cili n jambu, sure boleh terserempak mereka tengah berparti, haha...
hehe.. gua pun pernah try guna lighter tu to burn the putih kat pokok kari tu, fuuuhhh, percik sana sini with the ants lari bertempiaran, haha.. tapi not really practical lah, sakit jari kena klik on the lighter tu, then kesian pokok pun turut melecur, hehe...


[/quote]



Naaaah, entri pasal putih.... sori yer, jangkaan yg tak tepapat, bukan pasal lily berbunga tu, skarg lily tu tengah dalam musim rehat, tak kelaur bunga lagi, hehe.... cam dah diselaputi salji dah ranting kari nie... berpesta sakan lah semut2 itam nie.. gua tak sampai hati nak cantas lagi pasal buah2 kari tu belum ranum lagi, nak tunggu habis ranum or habis kena makan burung baru lah gua cantas....



Yang ni plak, hehe... terasa nak tgk camne rupa di sebalik sliver silky thread mereka tu, so, gua bbq lah mereka, muahahaha....


Sunday, 1-Nov-2009 06:02 Email | Share | | Bookmark
Suka hati korang lah....

 
 
 
View all 11 photos...
Quote:
Jangan putus asa, dun give up on sherpa lagi, hehehe... kalau bab maths nie, kena rajin hafal rumus sama banyak2kan latihan, kaaan. Weols dulu ada gak gi tuition math, mmg the cikgu tu hari2 bagilah latihan, result periksa, memuaskan, hehehe....
Merajuk? I have no time to merajuk, i move forward, ok, tu dia statement, hahaha.... jsut last weekend tapak kai lan tu dah jadi history, weols dah cabut dah semua kailan2 tua tu... kena gemburkan balik tanah n open burning besar-besaran, muahaha... tapi seblm tu kena lah cantas pokok kapas tu skit, sure akan kena lecur kalau open burning. Caterpilar tu tak sempat nak masuk balang, lepas snap2 jer, next day, tak jumpa lagi, tats y lah weols ambil keputusan get rid of the kailan sincee tetamu dah lari, hehe......


Silakan, silakan, jangan malu2, banyak lagi pokok2 daun yg ada, mmg kai lan lah pilihan korang semua kan, takpe, gua sabar jer, hah, makan, makan, eh, mr caterpilalr pun datang memeriahkan suasana, ooooo, nak makan kai lan jugak, marilah, tu hah, daun besar tu, makan lah.


Hahahha... dah gila dah garderner kan, tanam sayur untuk menjamu belalang & ulat, well, gua ada lah "save" a few yg masih kecik2 n tanam kat pasu.... tapi, nampak jer masih kecik, bila di pegang, daun tu dah tebal2 & tua, hmmm...


Tuesday, 27-Oct-2009 06:11 Email | Share | | Bookmark
Buah-buahan....

 
haiyo.. ada semut halus buat sarang....
 
View all 8 photos...
Quote:
Haha, ,mmg tak guna pun penyapu tu, sebab tinggal batang jer lah, hehe.. .so, weols just cuck kat tepi pokok sbg support, takut lah nanti patah ranting kedondong sebab buah banyak sangat, hahaha...
Waaaah, so next time kalau ada free time tu boleh lah gi snap2 for more bugs la kat forrest tu, or boelh gak organize ekspedisi snap2 ahli2 FP, sorang kumpul rm10, hahaha...
Kesian delima tu ekceli, dah pun dipokok tirikan dah, walaupun maish berbuah, tapi kecik jer saiz, nak cantas pun susah pasal banyak sangat duri, berbahaya kepada garderner, hehe... tgklah bila ada mood nak cantas mencantas nie....


Ada ker tupai nak makan nenas? Kan theyosl nie banyak duri2 kat daun n kulit luar... kat sini tupai mmg dah pupus dah..huhu,... tapi nenas yg tanam kat rumah sebelah still takde tanda2 lagi nak berbuah.... dah almost 2 years dah.... sekarang at least kira tumbuh sihat lah, dulu mmg di neglect sampai daun2 dah start berwarna merah...
Then, kedondong pun still membesar.... tunggu lah sebulan dua lagi....

Hehe... musim buah katanya, delima yg dah dianak tiri, kedondong anak emas baru, and, buah kari.....


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net