Halamangua FotoBlog

By: halaman gua

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 21-Oct-2009 07:16 Email | Share | | Bookmark
Bendi 5 sekawan...

 
 
 
View all 6 photos...
Quote:
Mana ada gemok2, semuat tu ala2 supermodel jer, dah lah sekarang dah ada sepohon tu dah mengeluarkan bunga, tapi the height tak sampai semeter pun, jauh beza ngan yg pernah gua lihat kat kebun org, gua rasa theyols nie kira matang cepat, blm sampai height yg sepatutnya dah berbuah segala, then tua pun cepat gak, huhuhu....
tanah weols nie clayish gak sebab kat tepi longkang, then bila masa hujan lebat, kwsn nie lah yg akan dipenuhi air, then tapak tu dulu pernah gak tnam cekur manis, tats y bayk akar2 mati kat situ...
Wah... bahaya jugak yer ceckur nie, yg pernah gua dengar pasal cekur ni ialah kalau makan berlebihan akan sakit kepala... weols pun takdelah makan selalu pun, mak gua selalu masak either stirfry ngan telur or dgn labu, yum, tats everyone's favorite...hehe...


Mari kita sama2 doakan agar mereka akan membesar dgn sihat dan kuat, ,bebas dari serangan belalang.. hahaha.. yg 1st 2 pics tu sebelum join perbarisan kebun, yg cekur manis tu plak, mak weols suruh tanam pasal when she bought frm the market, ,daun2 tu lembut dan muda, tak macam yg kebiasannya dah tua2,

*Kailan tu plak dah takde harapan dah, hari2 jadi mangsa pesta belalang, adalah selamat a few yg masih kecik tu tanam kat pot, we'll see how it goes....


Wednesday, 14-Oct-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Mari melihat membaca gambar...

 
 
 
View all 10 photos...
Quote:
hehe... budget kena kontrol mah, ada buku pasal medicine plants lah, poisonuos plants lah, edible plants, etc... tapi ni jer yg jadi pilihan di hati, haha... lagipun kalau beli banyak2 pun last2 kumpul debu gak, hehe... kualiti kertas mmg ok, standard kertas licin kat buku.
A ah lah, takde cycad pun kat dalam, palm rasanya takde jugak, flowering trees adalah , buku ni concentrate more on flowering plants. Next comeign entri nanti will post more pics frm the book...


hehe... beli buku nie masa pameran buka last month, banyak gak buku pasal plants, so pilih punya pilih, buku nie lah yg jadi pemenang, haha... gambar ok, info pun takdelah berjela2, tajuknya, "1000 types of plants". Of course lah takdelah semua plants ada, tapi ada gak a few weeds yg masuk dalam buku nie, hehe... oh ya, harga, tak berapa ingat, tapi dalam rm35 kot.





Monday, 12-Oct-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
cekur...

 
 
 
View all 4 photos...
Quote:
Haha... capslock tu mcm uols emphasis sangat tat uols mmg tak pandang mereka pun, hahaha... ituilah dah bertahuin dah letak kat sana, still ok lagi, tu pun kasi bersih setahun sekali jer pagar tu, hehe... tujaun sebanar nak letak pagar tu utk sembunyikan pasu2 tu, tapi kalau kat garden tu gua lebih suka tanpa pagar, jsut let the shorter plants jadi natural fences gitu, tapi, tu cakap jer, dulu try dah tanam kuku jin tu, tapi maybe tak cukup sun light n lembap, tak menjadi sangat...huhu....


Imagine lah daun cekur nie daun kobis, best kan.... Cekur nie dulu teruk kena serang snails dan belalang, so, gua letaklah kat open store tu kat backyard tu, tup2 hidup dgn amat sihat dan kuat sekali, ,kebetulan kuku jin tu nak kena repot, so letaklah cekur ni kat porch depan...



Friday, 9-Oct-2009 00:57 Email | Share | | Bookmark
sad kailan....

 
 
 
View all 11 photos...
Quote:
HAha... ada gaya pro ka? Gua tiru jer, pernah tgk kat some housing area, theyols tanam sayur kat tepi jalan & buat style camtu, so, gua pun tiru lah, tapi yg theyols buat tu lagi pro n kemas, tak mcam weols ni, main campak jer daun2 kering tu, haha...
Yg silent complains tu kena tukar jadi silent cursing, hahaha... dulu pernah sekali masa tgh lepak kat rumah kawan gua, jiran sebelah buat burning, apa lagi, menjeritlah dia dgn kuat suruuh adiknya angkat baju kat luar, mmg sengaja dia jerit kuat2 kasi jiran dia dengar, hahaha.. tapi kan asap burnign ni takdelah melekat sangat baunya berbanding dgn asap kat tempat makan, even pergi kat kfc pun balik rumah, baju garenti bau minyak goreng.....


Inilah tapak penanaman sayur kailan weols, di bawah pokok kapas yg rendang tu, tapi waktu tengahari tu masihlah lagi kena terik matahari sayur2 tu.... masa mula2 tanam adalah buat ala2 shades, bila tgk kat gambar cam kubur la plak, ,hahaha....



uols tau tak, gua tanam sayur nie 2 bulan lepas, mmg lambat sangat pertumbuhan mereka, iskh... adalah letak baja dari jabatan pertanian tu, still cam tu gak, dah lah lambat membesar, jadi habuan belalang plak tu... then pertumbuhan mereka pun tak setara, ada yg besar, ada yg masih kecik....well, ,we'll see how, target dalam seminggu dua nie harvest...... kalau masih ada lagi daunn yg tinggal...huhu...



culprit!!!!


Thursday, 8-Oct-2009 02:58 Email | Share | | Bookmark
Ooooops

 
 
 
View all 7 photos...
Quote:
Hehe... best kan open beurnign nie, the crackling sound, the wonderful smell of burnt leaves, hahaha... and of course the silent complains frm neighbors, hehe... ala, sekali skala kan, then the smoke boleh kasi halau nyamuk gak kan, haha... daun2 yg melecur nie dah kena potong dah, takdee lagi bukti2 penderaan, haha...




berkobar2 sngat nak bakar daun, mmg terlalu berkobar api sampai surrounding plants jadi mangsa lecur....hehe... yer lah, daun2 kering tu dah bertimbun cam anak bukit, then masa tu berjerebu jer, tak berani lah nak bakar, tapi hari tu, tgk langit mcm nak hujan jer, so, baik bakar n let the rain padamkan bara api tu nanti.... tapi, mana tau next day tgk, oooops.....



[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net