Halamangua FotoBlog

By: halaman gua

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 16-Sep-2009 02:13 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 11 photos...

Minggu lepas, rajin berkebun, gi cabut segala pokok purple bulat tu... tinggal jer keladi gajah n pokok buunga ala2 tauge tu jer... sayang nak kasi buang, hehe.... paku pakis yg makn tumbuhh berleluasa tu pun kena buang....

Yg nie plak "sarang" siput yg gua jumpa, tapi dah kena gua "rata"kan, hehe... gua pun tak sure lah siput nie buat sarang ker tak utk lahirkan telurnya, tapi biasanya jumpa kat gumpalan daun2 kering kan.....


Jengx3, yg nie, telur misteri.... tak tau lah siapa maknya, the telur tu, jelly like, maybe telur siput sebelum mengeras jadi warna kuning kot... next day gi tgk, dah takde, maybe kena hurung kot.....


Saturday, 12-Sep-2009 07:11 Email | Share | | Bookmark
progress kedondong....

 
 
 
View all 9 photos...
Quote:
Ya tak ya jugak kan, both pokok kedondong n kari tu nampak lebih kurang sama jer, saiz daun jer beza sikit, saiz buah kedondong tu mmg kecik half the size of yg biasa kita nampak tu, arouund saiz bola pingpong camtu, tats y lah theyols panggil kedondong mini, next time bolehlah uols cuba tanam jugak, bolehlah tercapai impian frm the tree to the mouth, hehe...
Pokok kari tu dah lama dah tanam even b4 berjiran ngan kedondong tu, tapi kalaulah terkacuk ngan kedondong, maybe rasa buah tu akan ada perisa kari kot, hahaha.... harus weols kaya dan terkenal.... iskh... awal pagi dah bermimpi....




Tunggu masa menuai jer sekarang....hahahha... confideent giler kan, sekarang tak tau lagi if the fruits will melekat atau tidak..... eh, hebatnya pokok kari uols, betulker boleh membiak melalui akar? Apasal yg kat backyard gua tu tak pernah pun nampak ada anak2 pokok yg tumbuh, siap gua kena preserve the seed pasal pernah makcik gua tu nak tanam pkok kari & gua tanamlah melalui seed.....
Balik pada cite kedondong nie, hari tu mak gua baru jer suruh gua gi cantas pokok kedondong tu pasal tak berbunga2 lagi, dia story yg collegue dia tu dah pun harvest beberapa kali dah buah kedondong, tup2 masa weols tengah survey tu nampak lah buds kecik tu, selamat dpd kena cantas...hehe....

Kari pun nak enterframe jap, hehe.....


Monday, 7-Sep-2009 00:15 Email | Share | | Bookmark
So long, sucker...

 
 
 
View all 9 photos...
Quote:
Check kay wikipedia, tgk kat gambar, mmg cam misteltoe jer, kat penerangan wiki tu pun kata pokok mistletoe nie semiparasite, tapi theyols pun kata pokok nie baik utk biodiversity lah provide rumah utk birds, kalau kat huutan oklah, kalau kat poko buah, hah, jgn harap nak hidup menumpangkat situ, ,hahaha....
kana 'scrap' them dgn sepenuh tenaga sebab kan theyols pegang kaut sangat kat dahan pokok, ,dah lah the batang besi yg weols guna tu pun agak berat gak, hehe...
Eh, if pokok kari uols tu tak berbunga camne theyols propagate? MElalaui burung lah tu kan, hehe...


Disebabkan nak "mengait" pokok alah nie, tengkuk dan tangan gua sampai ari nie masih lagi sakit2... dah dua minggu dah... huhu.. hari2 sapu yoko2 pun tak baik2..
masih ada tinggal lagi 2 anak pokok melekat kat pokok mango weols tu, tunggulah bila ada masa n tenaga, kita sambung menghapuskan mereka....


dah besar panjang dah meraka, baru gua perasan ada pokok dedalu nie hidup menumpang... lihatlah akar mereka yg bagaikan kaki sotong....


siap berbunga dan berbuah lagi.. tapi kini korang tunggu kering jer lah, muahahahaha.... ouch.. my neck..


Saturday, 5-Sep-2009 01:52 Email | Share | | Bookmark
bunga2 putih....

 
 
 
View all 7 photos...
Quote:
HEhe... mana boleh kata berhantu, nie dah tahap dewa dah, hahaha... ekceli baru terperasan tadi, ada lagi tangkai baru muuncul, tapi nampak kurus jer, maybe will only have 2 or 3 blooms saja... maybe lily uols dah terlalu manja kot, kana bagi thyeols panas2, kena dera skit, then bila hujan tu baru bagi theyols minum puas2, then barulah berbunga, heheh.....
selalu kerat pokok kari tu maksudnya rajin lah memasak guna daun kari ek? Kalau macam weols, mmg teramatlah jarang sekali guna dau kari kecuali masak daun kari atau kawan mak mintak, kalau tak, mmg di biarkan tumbuh sampai kena serang bug putih tu... yg jasmine tu mmg dh give up dah, sekarang musim bugna theyols tapi tak sempat pun blooming, the buds tu dah kering...huhuhu...


Gambar 1st- Pokok kari meriah berbunga, berbackgroundkan pokok senduduk... haha, skema.. tu ayat2 aluan jer, the main focus tu, hah, bunga lily yg laaaagi meriah berbunga, kiralah berapa tangkai, kat gambar nampak 5 jerkan , ekceli ada enam, satu lagi masih bud hijau lagi, kena tutup daun2... tapi maklumlah dah sebulan lebih tak hujan, bila jer hujan lebat, melapaslah geram lily nie berbunga....



Yg gambar last 2 tu, sungguuh unsangkarable, ada lil' poko jasmine tumbuh dulu tak persan langusung sehinggalah berbunga, tapi mmg tough lah hidup kat backyard semak nie, kena fight ngan pokok2 lain for attention....



Thursday, 3-Sep-2009 06:09 Email | Share | | Bookmark
Satar?

 
 
 
View all 4 photos...
Quote:
So, next time masa uols kembara pantai timur nanti, poslajukan lah satar ori yer, hehehe.... yg weols makan hari tu, takde lah rasa fishy sangat,so, its ok for me sebab kalau rasa ikan tu too heavy, mmg gua tak malan, hehe.. maybe theyols jsut campur tepung, kelapa kisar n fishball jer kot, hahaha...
a ah lah pokok btrfly nie berubi, tapi halus kecik jer n berlapis2 cam buah ular/salak, makcik gua ari tu ada bilang yg pokok ni susah jaga/hidup, tapi, ntah lah yg gua tu ok jer, tiap2 ptg siap kena matahari terik lagi, hehe... rasanya cuma perlu di korek2 balik n gembur2kan tanah, they should be well alive again...


Is this the wat uols called satar? Bapak gua beli kat bazaar ramadhan kat Sibu last week, Chek kat internet, nampak sama jer... kalaulah betul ini satar, then tak yah lah gi jauh2 lagi utk merasa, hahaha.. tapi its a bit dry, but still tasteful n tated ok, korang ada cicah apa2 kuah/sos tak? My dad kata cicah ngan sos tomato jer, hahaha...


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net